Bespaar op je vaste lasten door gevelisolatie

Isolatie van je huis kan op verschillende plekken. Denk aan het dak, de kruipruimte of de gevel. In dit artikel lees je meer informatie over de laatste variant: gevelisolatie. Een deel van de woningen in Nederland zijn niet (geheel) geïsoleerd. Dit geldt met name voor de wat oudere gebouwen. Isolatie kan echter wel heel nuttig zijn. Het aanbrengen van isolatie betekent namelijk dat je minder warmte verliest via de gevels en dus minder hard hoeft te stoken om het een beetje warm en aangenaam te krijgen binnen. Minder stoken betekent lagere vaste lasten én je doet er het milieu nog een groot plezier mee ook.

Soorten gevelisolatie: de spouwmuur

De spouw is eigenlijk een smalle ruimte die zich bevindt tussen de binnenmuur en buitenmuur. Het is ooit bedacht om te voorkomen dat vocht van buiten naar binnen komt en om het huis wat meer te isoleren. Je kunt de spouwmuur echter nog meer isoleren door hem op te vullen met verschillende soorten materialen, zoals glas- of steenwol, speciale parels of PUR-schuim. Elk materiaal heeft zijn eigen plus- en minpunten. Niet ieder gebouw is geschikt voor spouwmuurisolatie. Sommige gebouwen (vooral van voor 1920) hebben bijvoorbeeld geen spouw. Andere gebouwen (na 1989) zijn al standaard geïsoleerd. En gebouwen die teveel dampremmend zijn (door bijvoorbeeld schilderen of bepaalde gevelbekleding) komen ook niet in aanmerking omdat je anders teveel vocht binnen houdt. Vraag om advies aan een deskundige voor jouw situatie.

Soorten gevelisolatie: de buitenmuur

Je kunt ervoor kiezen om de buitengevels te laten bekleden met isolatiemateriaal. Dit materiaal wordt dan afgedicht met afdekkend materiaal zoals gevelbekleding of siersteen. Dit is een goed werkende vorm van isolatie met misschien wel het meeste rendement. Het is echter ook wat kostbaarder. Bovendien moet er in sommige gevallen een vergunning aangevraagd worden bij de gemeente.

Soorten gevelisolatie: de binnenmuur

Zijn spouwmuurisolatie en de buitenmuur geen optie, dan kun je nog kiezen voor isolatie van de binnenmuur. Het isolatiemateriaal wordt dan tegen de binnenmuur aangezet en afgedekt met een wand die je gewoon kunt beschilderen, stucen of behangen.

Wat kost gevelisolatie?

Dit hangt helemaal af van de vorm (spouw, buiten of binnen), de oppervlakte die gedaan moet worden en het oppervlakte van de gevel. Het handigst is om verschillende offertes aan te vragen. Uiteindelijk verdient isolatie zich weer terug omdat je natuurlijk bespaart op energiekosten. Vaak al binnen een jaar of vier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *