Pelletkachel Subsidie

Wat zijn Pelletkachel

Wil je huis duurzaam verwarmen? Dan zijn Pelletkachels de beste keuze. Ze zijn erg zuinig en veroorzaken nauwelijks luchtvervuiling. Pelletkachel is een kachel die brand op pellets, pellets zijn kleine houten brokjes die uit samengeperste zaagsel, schoon resthout uit de houtindustrie en snippers bestaan. Al het zaagsel en snippers zijn door een machine onder een hoge druk samengeperst tot ronde staafjes. Er worden geen toevoegingen gebruikt. Het mooie hiervan is dat er geen bomen voor hoeft worden gekapt. Er zijn verschillende soorten pelletkachels je kunt keuze maken uit eentje die maar een ruimte verwarmt maar ook uit een pelletketel die het hele centrale verwarming regelt. Het mooie aan Pelletkachels is dat het door de overheid ook erkend word als duurzame verwarming. Ze geven daarom ook subsidie aan mensen die besluiten een pelletkachel te kopen. Dit kan soms wel oplopen tot een paar honderd euro.

Voordelen voor het milieu

Pelletkachels zijn interessant voor het milieu omdat de korrels die worden gebruikt bij de verbranding CO2 neutraal zijn. En dan is het rendement van een Pelletkachel(84%) veel beter dan een houtkachel (54%). Ze veroorzaken weinig vuil en geven nauwelijks geuren af. Om te vergelijken met stookolie heb je 320 liter aan stookolie nodig tegenover maar een kubieke meter aan pellet. En het scheelt ook nog eens in je portemonnee! 20 kilo pellet kost maar gemiddeld 5 euro.

subsidie

Om in aanmerking te komen voor een subsidie van de overheid moet je aan de volgende regels voldoen die in de ISDE staan omschreven:

- Bestemd is voor de productie van warmte;
- Automatisch wordt gestookt op houtpellets;
- Een gesloten voorkant heeft;
- Voldoet aan de norm EN 14785;
- Een vermogen van 5kW tot 500 kW heeft;
- voldoet aan de technische eisen gesteld in bijlage 2, 2a iii voor stof (PM), 2b ii voor gasvormige organische verbindingen (OGC of CxHy), 2c iii voor CO en 2d i voor NOx, van Verordening (EU) 2015/1185!

Apparatenlijst en subsidiebedrag
Om een keuze te maken is er een Apparatenlijst pelletkachels (pdf) opgesteld. De pelletkachels op de lijst zijn apparaten die in aanmerking komen voor subsidie. Deze lijst wordt continue aangevuld met nieuwe merken en types. Dit gebeurt na controle en goedkeuring van nieuw gemelde apparaten door de RVO.nl. Let daarom wel altijd even op of je apparaat hier tussen staat voordat je aankopen gaat doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *